Måste jag ha en kontrollansvarig i Stockholm? Den frågan ställer sig många i samband med att man söker bygglov. De flesta projekt som kräver ett sådant kommer nämligen även med ett krav på att en certifierad kontrollansvarig i Stockholm ska anlitas. Struntar man i detta som privatperson så kan det innebära böter eller att man tvingas riva det man har byggt.
Således så är det ingenting att vifta bort som ett förslag – ska du ha en KA enligt Byggnadsnämnden så måste du också se till att anlita en sådan. Hur ska man då tänka gällande detta? Utöver att personen i fråga har en certifiering – utfärdad av Boverket – så finns även andra saker att tänka på. En kontrollansvarig i Stockholm ska inte ha någon relation till dig och även om exempelvis din svåger arbetar som KA så får du – i och med detta – inte anlita honom för ditt byggprojekt. En KA ska vara obunden, opartisk och objektiv.
Personkemi och förtroende är viktigt
Mer då? Vi skulle vilja trycka på personkemi. Många tänker mer på att välja den billigaste KA i Stockholm man hittar, men det handlar också om att många byggprojekt drar ut på tiden och att man också kommer att ha långtgående kontakt med den man väljer som kontrollansvarig.
Viktigt är därför att man känner förtroende och att det fungerar att prata med honom om olika saker som dyker upp längs vägen. För många så blir den person man väljer som kontrollansvarig i Stockholm ett värdefullt stöd genom hela processen och den person som man kan prata med och ställa frågor till. Således: välj en person du känner kemi med.
Slutligen, det kostar pengar att anlita en KA, men det handlar om en investering. Tack vare honom kommer byggnationen att ske i enlighet med de lagar, regler och föreskrifter som finns – och byggnaden blir därigenom säker och hållbar. Det, om något, är värt att betala för. Eller hur?