Kategorier
Bergvärme

Bergvärme Stockholm – finns det några nackdelar? 

Det är ofta bara de positiva sidorna som framkommer då man talar om olika investeringar. Ser man till bergvärme i Stockholm så är det inget undantag från regeln. Hör du talas om bergvärme så är det också troligt att du får veta att du genom denna investering kan sänka dina kostnader för uppvärmning och energi med närmare 80%. 

Jämför man bergvärme i Stockholm med exempelvis en elpanna så handlar det om en dramatisk skillnad där man verkligen kan spara pengar. Troligt är även att du är medveten om att en investering i bergvärme i Stockholm innebär en investering i miljö och klimat: energin är grön och den gör skillnad för oss alla i denna viktiga fråga. 

En annan fördel som brukar nämnas då bergvärme förs på tal handlar om drift och trygghet. En bergvärmepump ger en stabil drift där du kan räkna med en lång livslängd och där allt som krävs är lite service mellan varven. Dagens pumpar kan även exempelvis ge kyla och svalka under sommaren – och kan styras via exempelvis mobilen. Den tekniska utvecklingen har, under senare år, varit enorm. 

Vissa nackdelar finns med bergvärme 

Negativt då? Man hör sällan så mycket nackdelar med bergvärme, men viktigt är att man är medveten om att sådana finns. Vi tittar närmare på några av dessa här nedan, men innan dess så ska vi även säga att fördelarna – med råge – slår de nackdelar som finns. 

Nackdelar med bergvärme i Stockholm: 

  • Dyrt. Varje meter som borras kostar pengar, och ju djupare man tvingas borra – desto dyrare blir det. I många fall kan det vara svårt att motivera en investering då återbetalningstiden blir för lång. Räkna med att det kostar ungefär 200.000 kronor allt som allt. 
  • Inte för alla. Vissa bergarter är direkt dåliga för bergvärme. Sedimentära bergarter leder värme sämre och detta måste man alltid vara noga med att kolla upp innan. 
  • En förstörd trädgård. Man måste borra och gräva i samband med installationen. Tunga maskiner ska också köras över tomten. Det kan ta lite tid innan allt det gröna återkommer.